Havanın hazırlanması nasıl olur?



Havanın hazırlanması - Genel






Pnomatik sistemlerin çalışması için gereken hava genellikle merkezi sistemle üretilip dağıtılır. Pnomatik sistemlerde hava pistonlu yada vidalı kompresörlerde atmosferdeki havanın sıkıştırılması ile elde edilir. 
Stabil ve sürekli bir hava basıncı için hava önce bir tanka basılır. Sıkışarak ısınan havanın soğuması ve yoğuşan suyun atılması için de bu çok önemlidir. Basınç altında yoğuşan buhar tank tabanında su olarak birikir. Otomatik su tahliye valfleri yoğuşan suyu tahliye ederler. Havanın içindeki suyun yoğuşup atılması özellikle istenen bir durumdur.  Pnomatik sistemlerin düzgün çalışması için son derece gereklidir. Fakat tüm suyun burada tutulabildiğini söylemek zordur. Hattın çeşitli yerlerine yoğuşan suların tahliye edilebileceği vanalar konur. Ayrıca daha sonra değinileceği gibi filitreler de suyu tutacak şekilde yapılmışlardır.
Havanın hazırlanmasının ikinci adımı filitre edilmesi ve basıncın ayarlanmasıdır. Bu amaçla filitreler ve regülatörler kullanılır. Daha sağlıklı bir çalışma için her makina/ekipman girişine  istenirse ayrıca filitre ve/veya regülatör konulabilir.

Havanın yoğun kullanıldığı noktalara düzgün bir çalışma sağlamak için ilave hava tankları konabilir.
 

Yorumlar