Pnömatik silindirlerin bağlantı şekilleri



Bağlantı şekilleri
Silindirlerin gövdeye bağlantıları çeşitli biçimlerde yapılabilir. Silindir çoğu kez ilave bir parça gerektirmeden doğrudan bağlanabileceği gibi bazen bağlantı parçası kullanmak kaçınılmaz olur. 
Gövde bağlantı çeşitleri


Mil ucu bağlantısı çeşitleri
 

İmalat, montaj ve çalışma sonrasında doğan ölçüsel hatalar silindir üzerine  gereksiz yükler yüklüyebilir. Örneğin gövdesinden sabitlenen bir silindirin milini 1 mm kaçık bir noktaya tutturmaya çalıştığımızda silindir gövdesi ve mil eğilerek aradaki mesafeyi karşılamaya çalışırlar. Daha kötüsü piston ile gövde arasında ve mil ile yatak arasında büyük ve gereksiz yükler oluşur. Bu kasıntıları gidermek için tasarım, imalat ve montajda tedbirler alınabilir. Tasarım aşamasında gövdenin ve milin bağlantı biçimine dikkat edilmelidir. Oynak bağlantılar rijit bağlantılardan çok daha iyidir. Fakat serbestliğin olmadığı doğrultularda onlar da kasıntı yapabilir. Oynak bağlantılarda pim boyunun mafsal genişliğinden hafif büyük yapılması kasıntıyı önleyecektir. 



Rijit bağlantılı yerler için en iyi çözüm kasıntı alıcı kullanmaktır. Kasıntı alıcı hem açısal hem boyutsal hataları karşıladığından yataklara gelebilecek tüm ön yükleri yok edecektir.. 




Yorumlar