BEYNİMİZİN ETKİLEYİCİ GERÇEKLERİ


Bilim dünyası her geçen gün,insan vücuduyla ilgili yeni bilgilere ulaşıyor.Bu gelişmelere rağmen bedenimiz öyle gizem dolu bir makine ki,tüm sırlarına vakıf olmaya deyim yerindeyse ömür yetmiyor.İşte bedenimizle ilgili bilimin bize sunduğu şaşırtıcı gerçeklerden bazıları
  • Beyinde sinirlere ait uyarılar saatte 273 km hızla yol alıyorar.Busayede bedenimiz olaylar karşısında son derece hızlı bir şekilde tepki verebiliyor.Süper hızlı bir yarış arabası misali,beynimiz ömrümüz boyunca bu hızla bizi korumaya devam ediyor.
  • Hani çok bildik bir görüntü vardır.Özellikle çizgi filmlerde birinin aklına bir fikir gelince başının üstünde hemen bir ampulyanar.Peki bu görüntüde az da olsa gerçeklik payı olduğunu söylesek? Beynimizin çalıştığı sırada 10 watt'lık ampul gücünde enerji üretir.Hatta uyuyor olduğunuzda bile.
  • "Aklımda tutamıyorum,hiçbir şey hafızamda kalmıyor" demeden önce bir kez daha düşünmenizi öneririz.Beyin hücrelerimiz bir Britannica ansiklopedisinin kapsadığı bilginin 5 kat daha fazlasını alacak kapasiteye sahip.Teknik bir dille ifade etmek gerekirse 3 ila 1000 terabayt arası bir kapasiteden bahsediyoruz.Oldukça etkileyici değilmi?
  • Her ne kadar acı duyusunun ve ağrının merkezi olsada,beyin kendine dair acı reseptörleri yoktur.Bu nedenle beyin acıyı hissetmez.
  • Kan dolaşımına giren oksijenin %20'sini beynimiz kullannır.Beyin vücutta en fazla oksijen tüketen organlardan biridir.Bu nedenle yüzmek ve derin nefesler almak beynimiz için son derece faydalıdır.






Yorumlar