Pistonlu Vana Kullanım Sebepleri

Pistonlu Vana:
Su ve enerjinin kısıtlı kaynakları ve artan tüketimleri ile sınırlı ve verimli kullanılmaları gerekmektedir.
Üretilen kelebek vana ile sürgülü ve küresel vana gibi ürünlerin akış ayarı için kullanımı; akış bozucu etkileri,yüksek kayıpları ve verimsizlik sebepleri ile yukarıdaki kriterlere uygun olmamaktadır.
PİSTONLU VANAnın, yapısal büyüklüğü, özel yapısı ve üreticilerin azlığı sebepleri ile ilk yatırım maliyeti yüksek olup çok yüksek işletme verimliliği ve uzun ömrü işletme maliyetlerini uzun dönemde diğerlerine göre aşağı çekmektedir.
Tasarımı bilgi birikimi gerektiren PİSTONLU VANA yurt içinde üretilmemekte fakat yeni projelerde talep edilmekte ve dış kaynaklardan sağlanmaktadır.
PİSTONLU VANA 50 yılı aşan bir geçmişe sahip ve başlangıçta türbin girişlerinde akış regülasyonu gibi belirli amaçlar için üretilen, etkin bir AKIŞ KONTROL vanasıdır. Önceleri özgün projeler için büyük çap ve projeye uygun boylarda, özel tasarımla üretilen, çelik konstrüksiyon vanalardı. Yapıları, büyüklükleri ve özel tasarımları ile çok yüksek maliyetli vanalar olduğundan, büyük ve özgün projelere has bir şekilde tasarlanan ürünler olarak kaldılar.
Bu meyanda piyasada çok çeşitli firmalar tarafından üretilen; özellikle büyük sürgülü vanalar, daha sonra gelen ve her çapta kelebek vanalar, küresel vanalar ve benzerleri kısıtlı uygulama olanaklarına rağmen ekonomik olmaları,kolay bulunmaları, standart boy ve yapıda olmaları sebepleri ile akış ayar, kontrol ve regülasyonu amaçları ile kullanıldılar,
Bu tür vanalar kontrol amaçlı olarak sınırlı kullanılabilirler. Kapasitelerinin (örneğin stroklarının) çok küçük birkısmında (%30-50), dar bir debi veya basınç aralığında, yüksek kayıplara sebep olmadan ve akışı bozmadan kontrol ve ayar amaçlı kullanılırlar. Bu ayar aralığının ötesinde (üstünde veya altında) yüksek kayıplara sebep olurlar, akışı aşırı bozarlar veya akışa duyarsız hale gelirler. Doğal olarak bu tür vanaların kullanıldığı sistemlerde debi veya basınç ayarı kısıtlı yapıldığından sistem hep uygun kapasitede çalıştırılmalı, alt ve üst kapasite limitlerinde zorlanmamalıdır.
Yaklaşık son 30 senedir, daha satandardize edilmiş yapı ve büyüklükte ve standart basınç sınıflarında çeşitli firmalarca döküm olarak üretilmeye başlanan PİSTONLU VANA, bu sayede göreceli olarak daha ekonomik, kolay bulunan bir ürün haline geldi. Böylece PİSTONLU VANA daha geniş ve genel bir kullanım olanağına kavuştu.
Tam strokunun yaklaşık %95'inde ayarlanarak akış regülasyonu sağlayan, gerçek bir akış kontrol vanası olarak tanımlanan PİSTONLU VANA; türbin giriş ve yan-geçişlerinde (bypass) kontrol vanası; türbin yan-geçişlerinde sorunsuz açma/kapama, devreye alma ve emniyet vanası; pompa çıkışlarında devreye alma ve regülasyon/kontrol vanası; boru hattı sonunda deşarj vanası; barajlarda dip-savak kontrol vanası; rezervuar ve depolarda giriş vanası,ve; boru hatlarının kritik noktalarında kontrol/emniyet vanası olarak kullanılırlar.
Yurt dışında, suyun stratejik bir madde olmaya başlaması ve enerjinin ondan da önce değer kazanmasıyla, pek çok konuda olduğu gibi, akışkanların taşınmasında da hızla yükselen işletme maliyetleri, yüksek de olsa ilk yatırım maliyetlerini yakaladığı gibi, gölgede bırakır oldu. Böylece üreticiler maliyeti yüksek de olsa yüksek verimli ve kullanıma tam uygun düşen ürünler üretmeye teşvik edildiler.Örneğin pompaların verimliliğinin yükseltilmesi büyük önem kazandı. Bu konuda Avrupa ve Amerika pazarlarında hükumetlerin, enerji konseylerinin ve ilgili standardizasyon kuruluşlarının desteği ile firmalar ürettikleri pompaların verimliliğini arttırmak için çalıştılar. Sofistike ve sanal ortamda çalışan analiz programları üretilerek bu tür Ar-Ge çalışmaları teşvik edildi.
Pompa üreticilerinin arkasından vana üreticileri devreye girdi. Ürünlerinin akışa karşı direncini düşürerek tasarım yapmaları ve vanaların daha az enerji kayıplarına sebep olmasını sağlamaları talep ve teşvik edildi. Bu arada akışkanın doğru şekilde kullanımını sağlamak amacı ile boru sistemlerinde kontrolunu sağlamak amaçları ile kontrol vanaları konusu da önem kazandı.

Böylece Ar-Ge faaliyetleri vana sektörüne de en geniş anlamıyla girmiş oldu. Ürünlerini yeniyileyen vanacılar bu gelişmeleri, geliştirdikleri vana seçimi yapan ve seçim noktasında vananın kayıplarını hesaplayan, vana seçim yazılımlarına taşıdılar ve müşterilerin hizmetine sundular. Yurt dışında kalburüstü pistonlu vana üreticilerinin hepsinin böyle bir yazılımı var ve müşteriler de önemli ve pahalı bir yatırım olan pistonlu vanaya yöneldiklerinde bu imkanı sunan üreticilere yönelip ekstra bir bedel ödemeyi de göze almaktadırlar.
Sonuç olarak:
Enerjinin öneminin artması ile pompalar ve vanalarda verimlilik ön plana çıktı. Vanaların sebep olduğu kayıplar en aza indirgenmeye çalışılmaktadır.Su sistemlerinde yüksek kullanım şartları ile normal ve minimum kullanım şartları arasında büyük debi farkları oluşmaktadır. Diğer akış şartlarını da (basınç gibi) etkileyen, değişik debilerde sistemi verimli kullanabilmek için ayarve regülasyon gibi kontrol amaçları için uygun vanaların kullanılması gerekmektedir.Buda tercih olarak pistonlu vananın kullanım gerekekliliğini artırmaktadır.
pistonlu vana şekli








Yorumlar