VERİMLİLİK NE DEĞİLDİR?



VERİMLİLİK NE DEĞİLDİR?

Verimliliğin ne olmadığını belirtmeden önce işletme ve yönetim açısından verimliliği tanımlamakta yarar vardır. İşletme açısından verimlilik, mal ve hizmet üretimini en az kaynak kullanımı ile giderek daha yüksek performans düzeyinde gerçekleştirme becerisi olarak tanımlanmaktadır. Yönetim açısından verimlilik, doğru zaman diliminde ve önceden tanımlanmış kalite standartlarına uygun olarak doğru miktarda mal ve hizmet üretimini fizik ve beyin gücünü en doğru biçimde kullanarak gerçekleştirme becerisidir. 
Bu tanımlar ışığında verimlilik yalnızca üretimin arttırılması demek değildir. Verimlilik, daha çok çalışmak demek değildir. Daha akılcı çalışmaktır. Verimlilik; verim, kârlılık, ekonomiklik, etkenlik, etkililik değildir. Sözü edilen kavramlar verimlilik kavramına yakın çoğu kez onun yerine kullanılan ancak farklı kavramlardır.

Verim; belirli bir zaman diliminde elde edilen çıktının büyüklüğüdür.

Kârlılık; belirli bir zaman diliminde elde edilen kârın kullanılan sermayeye oranıdır.

Ekonomiklik; belirli bir zaman diliminde elde edilen satış hasılatının yapılan harcamalara oranıdır.

Etkenlik; amaçlara ulaşabilme derecesi. Önceden belirlenmiş amaçlara ne kadar yaklaşıldığı belirtilir. Yeterli, yetersiz gibi nitelemelerle açıklanır.

Etkililik; Üretim süreci sonunda elde edilen çıktının veri teknolojik düzeyde elde edilmesi beklenen standart çıktıya oranıdır.

Görüldüğü gibi ele alınan kavramlar farklı anlamalara sahiptir. Kârlı olan bir işletme verimli olmayabilir. Aynı sonuç ekonomiler için de  geçerlidir. Özellikle her türden kaynağın giderek daha da kıtlaştığı göz önüne alınırsa Türkiye gibi ülkelerde gerek ulusal ekonomi gerekse işletmeler yönünden verimlilik ve verimlilik artışı gelişebilmenin önde gelen koşuludur.

Yorumlar