EKONOMİ BİLİMİ NEDİR?

EKONOMİ BİLİMİ NEDİR?


Bilindiği gibi ekonomi bilimi; kıt kaynaklarla sınırsız insan ihtiyaçlarının sürekli şekilde ve en yüksek düzeyde karşılanmasına yönelik eylemlerin tümü olarak tanımlanabilir. Bu tanımdaki kıtlık iktisadi anlamda mal ve hizmetlerin insanların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kadar fazla olmamasıdır. Dolayısıyla sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların giderilmesi söz konusudur. Ekonomide iki taraf vardır. Bunlar üretici firmaların oluşturduğu üretim cephesi ve hane halklarının oluşturduğu tüketim cephesidir. 
Dışa kapalı, devletin olmadığı bir ekonomik modelde bu iki kesim birbiriyle etkileşim halindedir. Hane halkları yaşantılarını sürdürebilmek için üretici firmalardan mal ve hizmet talep ederler. Üretici firmalar da talebi karşılayabilmek için karşılığında faktör talebinde bulunurlar. Hane halkları, üretici firmalara üretim faktörü olarak emek arzında bulunurlar. 

Üretici firmalar mal ve hizmetleri üreterek nihai tüketicilere sunarlar. Bu karşılıklı etkileşim ekonominin temel çalışma şeklidir. Dengeler bilimi olarak da tanımlayabileceğimiz ekonomi biliminde, tüketim ve üretim cephesindeki arz talep dengeleri bir anda bozulduğunda dengesizlik ortaya çıkar. Günümüzde söz konusu dengesizlik genelde talebin arzdan büyük olması şeklinde, arz yetersizliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dengesizliğin giderilmesi ekonomilerde üç şekilde olabilir. Bunlar;

1-      Yatırımların arttırılarak ekonomide üretim kapasitesinin genişletilmesi

2-      Ekonomide varsa atıl kapasitenin değerlendirilmesi

3-      Verimliliğin arttırılması

şeklindedir.

Genelde gelişmekte olan ülke ekonomileri için mali yetersizlikler nedeniyle üretim kapasitesinin genişletilmesi başlı başına bir sorundur. Ekonomi tam kapasite veya tama yakın çalıştığı için atıl kapasite de yoktur. Dolayısıyla üretimi arttırmanın tek yolu; aynı girdi miktarı ile daha fazla çıktı ya da girdi miktarındaki değişmeden daha fazla miktarda çıktı elde etmek anlamına gelen verimlilik artışları olmaktadır. 
Gerek gelişmekte gerekse gelişmiş ülke ekonomileri için verimlilik firma ve ekonomi bazında ekonomik kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Burada da tüm insanlar için önemli verimlilik konusu incelenmekte, verimliliğin tanımı yapılarak ilişkili olduğu kavramlar açıklanmakta, verimlilik ölçme yöntemleri özetlenerek verimliliğin tarihsel gelişimine değinilmektedir.

Yorumlar