Stok anlatım çalışması



Sevgili Arkadaşlar
            Stok İşleyişi ile İlgili Bir Çalışma Hazırladım,
1.      Stok
a.      Stok Kartları Stokların Hareketlerini Alış Ve Satış Fiyatlarını Takip Edebileceğimiz Kartlardır. Bu Kartlar Kendi Aralarında 3 E Ayrılır.
                                                                                      i.      Hammadde: Direk Alıp Satılabilen Ayrıca Diğer Hammaddelerle Karşılaştırılarak Reçete Oluşturup Satılan Ürünlerdir.
                                                                                    ii.      Yarı Mamuller :  Birden Fazla Hammaddelerden Oluşan  Ve Daha Sonradan Kendisi Gibi Ürünlerle Birleştirilerek Reçete Yapılan Üründür.
                                                                                  iii.      Mamul : Tamamıyla Yarı Mamul Ve Hammaddeden Oluşan Ürünlerdir. Yani Reçetenin Kendisidir.
b.      Maliyetler :
                                                                                      i.      Ortalama Maliyet : Stok Ürününün Devir Rakamı da Dahil Olmak Üzere Alış Miktarlarının / Alış Toplam Fiyatlarına Bölünmesinden Doğan Tutardır.
                                                                                    ii.      Fifo : İlk Giren Hammaddenin İlk Olarak Tüketilmesidir. Yani Ürün Girdiği Zaman Bir Sonraki Çıkışta İlk Önce Hangi Stok Girdiyse Maliyeti İlk Giriş Maliyetini Alır.
                                                                                  iii.      Lifo : İlk Giren Ürün En Son Çıkar,Dolayısıyla  Ürün Maliyeti de Son Girenin Maliyetini Alır.
                                                                                  iv.       Aylık Ortalama : Devir Rakamı Dahil Ay İçerisinde Girilen Ürünlerin Toplam Tutar / Toplam Miktar= Birim Maliyet Olur Ve Bu Rakam Devir Maliyeti Olarak Bir Sonraki Ayın Maliyetine Yansır
c.       KDV : Alış Ve Satış KDV Si Olmak Üzere İki Bölümden Oluşur. Ancak Alış KDV Sinde Toptancı Ve Perakendeci Ayrı KDV Oranları Hesapladığından Stok Kartına Yazılan Kdv Oranı Pek Dikkate Alınmaz.
d.      Stok Birimleri:
                                                                                      i.      Ana Birim : Stok Kartının Hangi Birimde Takip Edileceğini Belirler Buraya Yazılan Ad,Kg,Pak,Cl,Cc Vb. Gibi Rakam Veya Harflere Göre İşlem Yapılır. Yani Aşağıda da Örnekle Gösterdiğimiz Stok Birimlerinin Alış Esnasında Birim Kısmına Ana Birim Derseniz Alacağınız Miktar Şişe Bazlı Olacaktır,
                                                                                    ii.      1.Birim          : Bu Birim Pay Ve Paydadan Oluşmaktadır. Pay Kısmına Ana Birim Miktarı / Payda Kısmına İse Alacağınız Ürünün Ana Birime Bölünmüş Miktarı Yazmanız Gerekmektedir. 1 Birim Derseniz Alacağınız Miktarı Payda Kısmındaki Miktarla Çarparak Asıl Ana Birim Olan Şişeye Çeviri Aynı Şekilde 2. Birim İçinde Tanımladığınız  Pay Ve Paydalar İçinde Aynı Şey Geçerlidir. Ancak Alacağınız Miktar Ana Birimde Tanımladığımız Miktardan Küçükse Pay Kısmına Miktar/Payda Kısmana İse Ana Birim Miktarı Yazılır.
1.      Örnek (1)
a.       Kola : Ana Birim –Şişe
b.      1. Birim Koli 1 Koli*66 Şişe (Ana Birim Adet)
c.       2.Birim Kasa 1 Kasa*24 Şişe Yani 1 Kasada 24 Şişe Olduğunu Gösterir.
2.      Örnek (2)
a.       Rakı : Ana Birim :Tek
b.      1. Birim Şişe 1şişe*17 Tek
c.       2.Birim Cl 4cl*1 Tek’e Eşit
e.       Depolar : Lokal Depo Uygulaması Olan Yerlerde Kullanılmaktadır. Yani İşyerinizde Birden Fazla Depo Varsa O Depoların Stoklarını Takip Edeceğiz Bir Yer Tanımı Yapılmalıdır. Örnekleme Yapmak Gerekirse
                                                                                      i.      Merkez Depo
                                                                                    ii.      Restaurant Deposu
                                                                                  iii.      Bar Deposu
                                                                                  iv.      Disko Deposu Vb. Gibi
Her Depoda Stokların Giriş Ve Çıkışlar Yapılması Yanı Sıra Diğer Depolara da Mal Alıp Gönderebilir. Buda Transferlerle Gerçekleşmektedir.
f.       Transferler :
                                                                                      i.      Depolar Arası Veya Şubeler Arası Mal Alıp Verme İşlemi Yapılır. Bu İşlemde Alan Depo Mal Ayağına Borç Gönderen Depodaki Malın Ayağına da Alacak Yazılır. Böylelikle Malı Gönderen Deponun Stoku Azalır Ve Malı Alan Deponun Stoku Artar. Maliyetlendirilmesi İse O Anda Stok’un Birim Maliyeti Neyse O Olmalıdır.
                                                                                    ii.      Şubeler Arası Transferde İse İrsaliye Düzenlenmeli Ve İrsaliye İle Mal Sevk Edilmelidir.
g.      Stok Hareketleri :
                                                                                      i.      Stok Kartlarına Yapılan Giriş Ve Çıkışların Maliyetlerinin Ve Ne Nasıl Yapıldığını Gösterir Raporlamadır. Bu Raporlamada; Tarih-Evrak No-Giriş Veya Çıkış Olduğu-Miktar-Birim Maliyeti-Toplam Tutar-KDV Oranı-KDV Tutarı- Lokal Depo Kodu Veya İsmi-Giriş Veya Çıkışın Nereden Olduğu (İrsaliye Veya Fatura Veya Sarf  Gibi) Varsa Birimler Ve Çevrimleri
h.      Sayımlar (Envanter)
                                                                                      i.      Sayımlar Yılbaşı Devir Olmak Kaydı İle Lokal Depodaki Miktarlarla İşletmenin Saymış Olduğu Ürünlerin Arasındaki Farkı Ve Ellerinde Olan Stok Miktarları Ve Maliyetini Öğrenmek İçin Yapılan İşlemdir. Programdaki Stok Miktarları Aslında Yapılan Sayımlarla Programdaki Rakamlar Arasındaki Farklar İşlemleriniz Bittikten Sonra (+) Veya (-) Olarak Stok Durumuna Göre İşlem Yapılır Ve Sayım Miktarları İle Lokal Depodaki Stok Miktarı Eşitlenmiş Olur Böylelikle Elinizdeki Gerçek Sayım İle Daha Önceden Yapmış Olduğunuz  Giriş Ve Çıkışları Da Denetlemiş Olursunuz. Eğer Ki Sayım Envanterini Program İle Eşitlemezseniz Doğru Sonuçlara Hiçbir Zaman Ulaşamazsınız. Yapmış Olduğunuz Sayım Bir Sonraki Gün Veya Ay Veya Yılın Devridir.

Yorumlar