KONTROL VANALARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER


KONTROL VANALARI:
Kontrol vanalarının istenildiği amaca yönelik değişik uygulamaları mevcuttur. Her vana temel olarak gövde ve birkaç kontrol araç ve teçhizatlarının birleşiminden meydana gelir. Yani vana gövdesi sabittir. Sadece vananın kontrol ünitesi istenilen çalışma alanına uygun olarak değişir. Kontrol vanalarında kontrol pilot adı verilen kontrol sistemiyle sağlanır. İstenilen kontrol devresi ile donatılan vanalardan birçok değişik vana elde edilir. Elektrik kumandalı kontrol vanaları, seviye ve yükseklik kontrol vanaları, çek vanalar, hidrolik kontrol vanaları, basınç düşürücü kontrol vanaları, basınç sabitleme vanası, hızlı basınç relief kontrol vanası, koç darbesi önleme vanası, pompa kontrol vanası, açma-kapanma hız kontrollü çekvalf, debi kontrol vanası, pistonlu tip kontrol vanası, ve su sayaçları gibi. Glob ve açılı tipin dışında genellikle düşük basınç kaybı ile yüksek akış kapasitesi nedeniyle Y tipinde üretilirler. Çift hazneli diyaframlı aktüatör hidrolik kumandalıdır. Ve diyafram aktüatörü alt ve üst kontrol haznesi olarak iki kısma ayırır. Malzeme olarak dökme demir veya çelik döküm kullanılır.

Hidrolik Kontrol Vanaları : Çabuk açılan ve darbesiz kapanma özelliğine sahiptirler. Çok sayıda kontrol fonksiyonuna sahiptirler. Bağımsız yayla hareket eden çekvalfdir.

Elektrik Kumandalı Kontrol Vanaları: Klasik sürgülü vanalar ve kelebek vanaların yerine kullanılabilirler. Vana basınç sinyali aldığında çalışır tiptedir. Uzaktan kumandalı şekilde çalışabilirler. Endüstriyel sistemlerde ve sulama sistemlerinde kullanılırlar.

Basınç Düşürücü Kontrol Vanaları: Basıncın yüksek olduğu ve sistemde daha düşük basıncın istendiği yerlerde kullanılırlar.

Basınç Sabitleme Kontrol Vanası: Pompa sitemlerinde enerji kesilmesi, ani vana kapanması ve pompaların devreye girip çıkması sonucu su hızındaki ani değişimler neticesinde meydana gelecek ani basınç değişimlerini otomatik olarak dışarıya tahliye ederek sistemi korumak amaçlı kullanılırlar.

Hızlı Basınç Relief Kontrol Vanaları: Aşırı basınç artışı olan su sistemlerinde ani açılma hareketi ile yüksek basınç dalgasını hızlı bir şekilde dışarı tahliye ederek sistemi korur.

Koç Darbesi Önleme Vanaları: Pompa sistemlerinde enerji kesilmesi enerji dalgalanması ve pompaların devreye girip çıkması sonucu su hızındaki ani değişimler neticesinde meydana gelen basınç dalgalarını dışarıya tahliye ederek sistemi korumak amaçlı kullanılırlar.

Pompa Kontrol Vanaları: Pompaların çıkış tarafına monte edilerek, pompaların çalıştırılması esnasında oluşacak darbeleri önlemek amaçlı bir çekvalf gibi çalışırlar.

Debi Kontrol Vanaları: Bu vanalar debiyi giriş ve çıkış basıncı değişimlerinden etkilenmeksizin sabit tutar. Ancak giriş debisi mevsim şartlarına göre değiştiğinde vana bunu algılayarak kendini otomatik olarak ayarlar.

Pistonlu Vanalar: Yüksek basınçlı sistemler için kullanılırlar

Yorumlar